چند پرسش

?پرسش،و اظهار نظر انتقادی یکی از مخاطبین محترم

✅یک سوال خیلی مهمی داشتم بخاطر پژوهشی که دارم انجام میدهم از استاد نجفی.
باتوجه به مبانی معرفت شناسی تاریخی یک شیعه ، در تحلیل حوادث تاریخی نقل های افرادی که فاسق هستند چه میزان باید در تحلیل از آن ها استفاده کرد.
آیا صرف نقل یک فاسق میتوان به آن اطمینان کرد یا بلکه باید نقل این افراد را موید نقل های موثق قرار داد ؟
این سوال را پرسیدم برای مقدمه سوال اصلی خودم.
در نقل های آقای محمد قلی مجد که نیاز به نسب شناسی ایشان هست میتوان به نقل های ایشان اطمینان صد درصدی کرد ؟
مثلا ایشان میگوید در قحطی جنگ جهانی اول ۹ میلیون جمعیت ایران کشته میشود در حالی که اسناد داخلی ایران جمعیت ایران را در آن دوره نهایت ۹ یا ۱۰ میلیون نفر نشان میدهد و کشنده شدگان را حدودا یک سوم جمعیت نشان میدهد‌.
آیا این امکان وجود دارد که آقای محمدقلی مجد سعی دارد با بزرگ جلوه دادن آمار قحطی با اسناد ضعیف ، به طور غیر مستقیم از عمق این فاجعه بکاهد ؟
به طوری که ما سرگرم مباحث آمار قحطی شویم و از کیفیت و عمق این فاجعه غافل شویم.
این که دستگاه جنایت کار انگلیس در جنگ جهانی اول به مردم ایران ظلم کرده غیر قابل انکار است اما اسناد رسمی داخلی در وزرات خارجه و … نشان میدهد بیش از آن که انگلیس آسیب بزند ، احتکار برخی ایرانی ها و زد و بند آن ها با انگلیس بیشترین تاثیر را داشته.
اگرچه انگلیس برنده جنگ جهانی در ایران است اما او با سیاست مکارانه هیچ وقت سعی نکرده به طور مستقیم وارد عمل شود بلکه مهره ها و عناصر وابسته ایرانی به انگلیس بوده اند میدان را برای آنها باز کرده اند.
مثلا انگلیس در جنگ جهانی بر خلاف روسیه ولو بظاهر به مردم در قحطی کمک کرده در حالی که روسیه جنایات فجیعی از جمله قتل و تجاوز و غارت داشته به طوری که با انقلاب اکتبر موج خوشحالی و امید برای مردم درست می شود.در حالی که انگلیس همیشه سعی کرده خود را مظلوم و دلسوز نشان دهد .

?جواب :
?نجفی:
با تشکر از پرسش و نظر علمی ابراز شده ، در جواب می توانم بگویم که شما توجه تان را از شخص مورخ و یا محقق ، به اسناد و مدارک ارائه شده معطوف نمایید ؛ در این مسیر هم لازم نیست با هر آنچه او گفته شده موافق صد در صد یا مخالف مطلق باشید؛ بلکه می توان از نظر نقد علمی و عقلانیت تاریخی در اصالت اسناد و میزان ارزش آنها قضاوت نمود ۰ در مورد مثال مذکور یعنی قحطی بزرگ شما می توانید در اصل قضیه با نویسنده همراه و در گزافه دانستن آمار تلفات منتقد باشید ۰ آنچه در این واقعه وحشتناک تاریخی که نوعی نسل کشی ایرانیان توسط انگلستان محسوب می شود باعث تاسف است ، پاک کردن اصل آن از حافظه تاریخی ایرانیان است ۰ در حقیقت آمار تلفات انسانی هر چه باشد از میزان و زشتی این جنایت کاسته نمی شود و به نظرم نفرت از بانیان آن وظیفه هر ایرانی است ۰
موفق باشید۰
رجوع به کتاب ???

?کتاب قحطی بزرگ
✅نوشته ی دکتر محمد قلی مجد

?محقق ایرانی ساکن آمریکا که بر اساس اسناد وزارت خارجه ایالات متحده و روزنامه های ایران چاپ شده در دوران مورد بحث کتاب تالیف شده است.
نویسنده در این کتاب به مطالعه قحطی ۱۹۱۷-۱۹۱۹در ایران می پردازد که در پی آن هشت تا ده میلیون نفر از جمعیت ایران به کام مرگ فرو رفت و این واقعه زمانی رخداد که ایران در اشغال نظامی انگلیس ها قرار داشت و همینطور پیش از آن که در روسیه انقلاب رخ دهد و نیروهای روسی مجبور شوند از ایران خارج شوند تا پس از آن انگلیس ها تمام ایران را به اشغال در بیاورند نیرو های روس با غارت ها و کشتار هایی که انجام دادند در این قحطی تاثیراتی داشتند ولی نقش انگلیس بسیار بیشتر است چون این کشور نه تنها تلاشی برای کاهش عواقب قحطی نکرد بلکه با خرید عمده گندم و مواد غذایی داخلی و کوتاهی از وارد کردن آذوغه از هند و عراق و منع وارد کردن مواد غذایی از ایالات متحده و پرداخت نکردن درآمد های نفتی ایران بر شدت بحران افزود.
?نویسنده عقیده دارد نکته مهم درباره این برهه از تاریخ کشور ما آن است که حقایق مربوط به آن پنهان و ناشناخته مانده است از این رو با استفاده از منابع و اسناد به روشن ساختن زوایای آن پرداخته است.

? مشخصات
زبان کتاب
فارسی
تعداد صفحات
۳۵۹
ناشر
موسسه مطالعات و پژوهشهای سیاسی
نویسنده
محمدقلی مجد
مترجم
محمد کریمی

انتشار در:

دیدگاهتان را بنویسید