پرسش و پاسخ

?پرسش یکی از مخاطبین محترم

جناب استاد دکتر موسی نجفی
سلام علیکم
✅احتراما همانطور که مستحضر هستید حضرت رضا(ع) در جریان هجرت تاریخ ساز خود از مرز شلمچه و خوزستان (که تعبیر رهبر معظم انقلاب اسلامی دروازه ورود تشیع به ایران هست) وارد ایران شده اند و از شهرهای مختلفی نیز عبور کرده اند.
گرچه در گذشته بدلیل عدم تحقیق جامع و میدانی این مسیر مورد اختلاف(نظری) بوده است، ولی خوشبختانه اخیرا با ورود بنیاد پژوهشهای اسلامی آستان قدس رضوی این موضوع تقریبا به یک نتیجه نهایی و قطعی رسیده است.
یعنی مسیر … خوزستان، کهگیلویه، بخشی از فارس، یزد، خراسان و … تا مرو .
✅نکته قابل تأمل این است که در این مسیر قدمگاه‌هایی وجود دارد که در برخی شهرها (مثل خرمشهر – آبادان، بهبهان، ابرکوه و نیشابور)، ده ها هزار نفر از مردم هر ساله در سه مناسبت (میلاد، شهادت و سالروز ورود امام هشتم به هر شهر) مراسمات رضوی باشکوهی دارند ؛ نوع نگاه مردم مسیر به مقوله قدمگاه و ورود حضرت یک نگاه اسلامی و نگاهی مقدس است نه یک رویداد تاریخی و باستانی…
*✅حال سوال این است که آیا برپایی و تقویت این مراسمات،(با رعایت صحت تاریخی، حفظ شئونات اسلامی و مدیریت درست فرهنگی توسط علماء ) می تواند در تمدن رضوی و اسلامی نقش آفرین باشد؟ توصیه شما به آستان قدس رضوی و متولیان این آیین ها در شهرهای مسیر؟
لینک دیدگاه مراجع، علما و محققین پیرامون جاده ولایت و حضور مردم در قدمگاه های امام رضا (ع) / وبگاه قدمگاه بهبهان
https://goo.gl/38a2Rj
مستند پیاده روی تاقدمگاه امام رضا(ع) شهرستان بهبهان پخش شده از شبکه های داخلی و بین المللی
https://www.aparat.com/v/gKn0P

??جواب استاد:

✅ با تشکر از پرسش جنابعالی و تبریک بابت درک خوب و زمان سنجی نسبت به ارتباط مباحث تاریخی با زمان حال و برنامه ریزی برای آینده ، عرض میشود ما باید بدانیم که در درجه اول از این “نشانه گذاری ها ” چه میخواهیم؟ به دنبال این پرسش ، بهتر می توان به مراحل بعدی فکر نمود ۰
نگاه قدسی به معنای منافات داشتن با نگاه تاریخی و ارزشهای آن نیست و هر چه تحقیق و مستندات تاریخی در این رابطه بیشتر شود، ابعاد عمیق تر و جالب تری از این قضیه که حتی “ملیت جدید” قرون بعدی ما ایرانیان در آینه آن قابل رویت است معلوم میگردد۰
✅اما در مورد تمدن رضوی و مسئله قدمگاه ها به نظرم به نکته خوبی اشاره کردید چرا که مهمترین نکته که فاصله فرهنگ را با “تمدن” پر میکند ، حضور عینی و عمیق فرهنگ در جامعه است و این مطلب لابد بایستی با روشها و آئین ها و آدابی خاص و ویژه و با توجه به اصول و معتقدات صحیح فرهنگ شیعه صورت پذیرد ؛ شاید این چنین برنامه ریزهایی بهتر است مرحله به مرحله و نه خیلی کلی و دراز مدت باشد تا در صورت جواب عمیق نگرفتن بتوان آن را اصلاح نمود ؛ البته در این موارد اقدام شتابزده و نسنجیده و بدون برنامه های عمیق معنوی و فرهنگی میتواند نقض غرض باشد و واکنش منفی و طعن و تبلیغات دشمنان اهل بیت علیهم السلام را به همراه بیاورد ۰
?اما نکته آخر اینکه گفته بودید توصیه شما به مسئولین و متولیان امر در این مورد چیست ؟ باید بگویم من معمولا به اینگونه مسئولین و مدیران توصیه ای ندارم ؛ و خدا را شکر آنها هم نه به توصیه امثال بنده التفاتی و احتیاجی ندارند ۰ پس هر دو طرف راضی ۰?
موفق باشید

انتشار در:

دیدگاهتان را بنویسید